houtskeletbouw
prefab dakspanten
hout import

Prefab spanten

Dakstructuren in alle mogelijke vormen

Zowel klassiek daktimmer als geindustrialiseerde spanten

Al sinds 1978 kan je bij INTERBO terrecht voor timmeren van daken. Ondertussen is dit uitgegroeid tot 1 van de specialiteiten van het bedrijf.
Op dat ogenblik beperkt dit zich tot het uitvoeren van klassieke constructie waarbij met gordingen en kepers een structuur wordt opgebouwd. Een 20 jaren geleden heeft INTERBO een Wolf Systems pers laten plaatsen waardoor er vanaf toen ook een eigen productie in prefab spanten. Heden is INTERBO één van de enige Belgische bedrijven waarbij de spanten van een eigen productielijn komen.

Prefab dakspanten

Door een eigen productielijn bij INTERBO ligt vooral de focus op het fabriceren van spanten.

Ze hebben als voordeel dat de lasten beter worden verdeeld op het gebouw, zodat er minder gewicht op 1 steunpunt terrecht komt. De dakspanten hebben meestal een hartafstand van 45 of 60cm.

Geïndustrialiseerde spantjes bestaan uit houten balken die met metalen verbindingen worden geassembleerd

Eigen studiedienst

Onze eigen studiedienst kan u steeds assistentie verlenen zowel tijdens ontwerp als uitvoering. Zij zullen u steeds de meest voordelige en ook stevigste oplossing voor uw woning berekenen, Dit steeds volgens de hoogste en actuele normen.

Sinds de zomer 2018 beschikt INTERBO bvba over een nog meer uitgebreid softwarepakket van onze kramplaten fabricant MiTek wat volledig volgens de eurocode EC5 de dakconstructie berekend. Met deze software wordt door middel van 3D analyse de volledige structuur uigerekend, waarbij alle dakkappellen, erkers en dakvensters mee in rekening worden gebracht.

Eigen fabricage

De productie van prefab spanten gebeurd bij INTERBO bvba in eigen atelier. Hiervoor staat er een grote WOLF SYSTEM pers gemonteerd met een lengte van 30 meter. Hiermee worden de nagelplaten in het hout gedrukt, waardoor er zich een stevig, prefab geheel gevormd wordt.

Hout

Het hout dat gebruikt wordt voor de timmerwerken is steeds europees vuren hout, INTERBO bvba gebruikt steeds gesorteerd vurenhout van hoge kwaliteit, het constructiehout beschikt steeds een CE C24 sterktesortering. Het hout wordt steeds gedrenkt in een erkend drenkingstation, en dit eventueel brandwerend. De houtstukken worden met de hoogste precisie op maat verzagen met een recente Hundegger Speedcut SC3 CNC zaagmachine.

Nagelplaten

De kramplaten bij INTERBO komen van fabricanten MiTek en GangNail. Uit een 50 tal verschillende afmetingen van kramplaten wordt vervolgens afhankelijk van de toepassing en krachten wordt er met behulp van gespecialiseerde software een keuze gemaakt. De software krijgt ook maandelijks de laatste updates om zo steeds te blijven voldoen aan de wijzigende normen.

De nagelplaten zijn gemaakt van gegalvaniseerde metal plaat waarbij elke cm een speciaal gevormde kram uitsteekt die de verbinding zo sterkt maakt. De gebruikte verbindingsplaten of connectoren beschikken over een ATG en CE goedkeuring. Deze worden met onze hydraulische pers in het hout geperst.

Door de unieke vormgeving van deze kramplaten kunnen veel stevigere verbindingen verkregen worden als bij nagel verbindingen.

Verschillende uitvoeringen

Spanten kunnen op verschillende manieren worden opgebouwd. Alle spanten zijn dan dus ook steeds maatwerk, aangepast aan het gebouw en eventueel voorzien met alle nodige uitsparingen. De vorm van de spanten is afhankelijk van de uiteindelijke functie van de ruimte onder het dak. Er zijn zeer vele vormen van industriële dakspantjes mogelijk waaronder ook gebogen of ronde dakspanten. Vaak kunnen er met prefab spanten specialere vormen geconstrueerd worden dan op klassieke wijze.

A-spant

Door het A spant te laten steunen op een betonplaat of betonnen welfsels, wordt er onder het dakvlak een vrije ruimte verkregen, waardoor de zolder geen verloren ruimte wordt, en steeds de mogelijkheid blijft bestaan tot het inrichten van kamers.
De geïndustrialiseerde dakspanten kunnen ook dragend op de buitenmuren worden uitgevoerd.


W-spant

Het W spant wordt dan weer veelal toegepast bij daken waarbij de spanten dragen van gevel tot gevel, en het spant onmiddellijk de montagestructuur moet zijn voor het plafond van onderliggende verdieping.
Deze worden genomen wanneer de ruimte onder het dak geen functie dient te krijgen, of enkel en alleen als technische ruimte zal gebruikt worden. (vb. ventilatie)


In sommige gevallen kunnen de houten dakspanten tevens dienst doen als drager voor plafond en vloer, waardoor er geen extra vloerplaat dient gebetoneerd te worden wat de kostprijs van het bouwwerk ten goede komt. Eventueel kan er zelfs een volledige verdieping worden ingebouwd in de spanten, waardoor er in de onderliggende verdieping geen extra steunmuren dienen voorzien te worden. Om de bovenbouw nog lichter te maken kan er zelfs gewerkt worden met wanden in houtskelet.
Bovenstaande vormen zijn slecht een voorbeeld van een 20 tal verschillende variaties, sSpanten kunnen in allerlei vormen uitgevoerd worden. Vandaar is het steeds interessant om even onze studiedienst over uw project te contacteren. Deze zullen samen met u naar de meest interessante oplossing zoeken.

plaatsing

Ja kan kiezen om de spanten enkel te laten leveren, zo kan je zelf aan de slag. Maar Interbo heeft ook eigen plaatsingsploegen met jarenlange ervaring. Een plaatsingsploeg heeft nagenoeg steeds een kraanwagen bij, en beschikt over moderne nagelapparatuur om de montage van de spanten op een zo kort mogelijke tijdspanne te voltooien.
Toch niever zelf aan de slag? er wordt steeds door onze studiedienst een overzichtelijk plaatsingsplan gemaakt, alsook diverse doorsneden met vermelding van alle houtsecties en detaillering van het vernagelen.
Zo kan elke handige harry zijn daktimmer zelf voltooien, en kan je als doe het zelver er zeker van zijn dat je dak voldoende stevig is.

Waarom prefab spanten? alles even op een rijtje.

Snel in plaatsing
Door de productie in atelier kan er steeds in de meest optimale omstandigheden geproduceerd worden. Tijdens deze productie is men niet weer afhankelijk, voor plaatsing van de spantjes op de werf is dan ook veelal slechts 1 dag nodig.

Geen grote doorbuiging bij spanten
Bij klassieke daktimmer liggen de steunpunten soms wel 6m uit elkaar. Hierbij heeft het dak de mogelijkheid om over deze grote lengte te gaan doorbuigen.
Bij een spanten constructie is dit niet het geval, de spanten worden alle 450mm of 600mm geplaatst en zijn meestal zelfdragend. Hierdoor liggen de steunpunten op slechts 45cm uit elkaar waardoor als er al vervorming / werking van het hout zal zijn, dit minder opvallend zal waar te nemen zijn als bij een klassieke constructie.

Waarom prefab dakspanten en geen zelfbouw spanten timmeren
Studiedienst vs buikgevoel
Een project bij INTERBO heeft reeds van in offertefase een stabiliteitstudie ondergaan, hiervoor zijn er intern mensen aanwezig welke hier meermaals bijscholingen voor volgen in Duistland. De meeste schrijn en timmerwerkers hebben hiervoor niet de mensen ter beschikking, waardoor de constructe meermaals op buikgevoel wordt gedimensioneerd.

kramplaten vs nagels
INTERBO prefabriceerd de elementen steeds met gegalvaniseerde kramplaten waarbij alle 1cm een welgevormde kram met weerhaken die telkens 1cm in het hout verankerd zit. Dit gebeurd met een pers die een 180 ton aan perskracht heeft, dit heeft de gemiddelde aannemer niet ter zijne beschikking. De meeste timmermannen gaan gebruik maken van nagels, al dan niet 2 planken langs elkaar of multiplex verbindingsplaten. Door het uitscheuren van het hout kunnen deze niet iedere cm een nagel plaatsen. Dit zorgt dus voor een minder sterkere verbinding net op de plaats waar de krachten het grootst zijn.

Prefab zijn lijnlasten
Door de verbindingen in elkaar te persen in atelier, komt alle hout in 1 vlak te liggen. Dit heeft een gunstig effect op de lastendaling, ofwel neerwaardse krachten in het hout. Doordat deze mooi op een lijn liggen is de zijdelingse vervorming en kracht van een prefab spant nagenoeg onbestaande. Bij zelfbouw spanten liggen de planken veelal niet in 1 lijn, maar worden deze tegen elkaar bevestigd. Deze verbiding zorgt er voor dat de lasten excentrisch zijn, en de spanten zijdelings kunnen vervormen.

Noordboomdak op gezinswoning

Dakstructuur met Spanten en gordingen

Prefab spanten in A en W vorm

 

» Zowel klassiek als prefab spanten
» Prefab dakspanten
» Eigen studiedienst
» Eigen fabricage
» Hout
» Nagelplaten
» Uitvoeringen
» Plaatsing
» Waarom spanten

Informatie of een offerte?

email: info@timmerwerken.be
telefoon: +32 (0)14 85 35 36

» eigen productielijn voor prefab dakspanten.

INTERBO bv
Rode Akkers 4A
2460 Kasterlee
Belgie

Tel. +32 (0)14 85 35 36
info@timmerwerken.be
INTERBO bv
Rode Akkers 4A
2460 Kasterlee
Belgie

Tel. +32 (0)14 85 35 36
info@timmerwerken.be